15 september 20221,7 minuten

Vooruitkijken bouwwerkzaamheden

De 12 windturbines op het strand (zachte zeewering) zijn opgebouwd. De komende weken bouwen we ook de 10 windturbines op de dijk (harde zeewering) helemaal op. Maar daarmee is windpark nog niet af, want er ligt nog een hoop werk dat gedaan moet worden. We nemen u graag mee in de activiteiten die de komende tijd op de planning staan.

Het strand

De windturbines op het strand zijn gebouwd, maar moeten nog wel worden aangesloten. Op dit moment zijn we druk bezig met het aanbrengen van kabels naar de windturbines. Zodra dat is gebeurd worden de windturbines via de kabels gekoppeld aan het inkoopstation, eigenlijk het transformatorgebouw van het windpark, naast de Maasvlakteweg. Daarna kan windturbinefabrikant Vestas de windturbines in gebruik stellen en starten met het inregelen van de software en het testen van de windturbines. Dit duurt nog tot einde van dit jaar. Tegelijk zijn we die hele periode bezig met het opruimen van alle materialen op het strand, die zijn gebruikt voor de bouw. Denk aan 20.000 betonnen stelconplaten waarvan de bouwweg was gemaakt, 12.000 houten schotten en geotubes van de kraanopstelplaatsen etc. Ook moeten we de duinovergangen afwerken in definitieve vorm en bijvoorbeeld de Prinses Maximaweg, de parkeerterreinen en het fietspad herstellen voordat we het strand weer kunnen openstellen voor publiek. We verwachten dat begin 2023 het strand weer open kan, maar natuurlijk is dit afhankelijk van de werkzaamheden en bijvoorbeeld de weersomstandigheden tijdens het werk.

Herstelwerkzaamheden rondom strand

De dijk

De funderingen in de dijk van de harde zeewering zijn af, de windturbines worden nu één voor één opgebouwd. En dat gaat snel, de komende weken worden de laatste 7 windturbines op de dijk opgebouwd. Daarna duurt het aansluiten, in gebruik stellen, inregelen en testen van deze turbines nog tot begin 2023. Naar verwachting gaat de eerste windturbine op de dijk al vanaf oktober stroom leveren! Ook langs de dijk moeten we nog veel zaken herstellen, zoals de weg en het fietspad, voordat het gebied weer open kan. Ook dit is naar verwachting begin 2023 klaar.

Erosiebescherming op het strand
Update van de bouw

Deel dit bericht!