30 maart 20211,8 minuten

Vergunningenproces stap 7 – Beroepsprocedure bij de Raad van State

De vergunningen voor de bouw van Windpark Maasvlakte 2 zijn definitief, maar nog wel herroepelijk.

De Raad van State buigt zich nu eerst over de ingediende beroepen. Een Raad van State procedure houdt in dat de hoogste rechter beoordeelt of de overheid zich aan de wet heeft gehouden. Ook kijken ze of alle belangen goed zijn afgewogen op het moment dat de overheid besloot de vergunningsaanvraag definitief te maken. Hoewel we weten dat enkele partijen inderdaad een beroep indiende, is de inhoud hiervan bij ons niet bekend. Via de site van het watersportverbond weten we bijvoorbeeld wel dat de Nederlandse Kitesurf Vereniging in beroep ging.

Eneco Stappenplan procedure Maasvlakte twee

Afwachten

Hoe de komende periode er uitziet is afwachten. Het kan nog best lang duren tot de rechter een oordeel bekend maakt. Vanaf het einde van de beroepstermijn, dat was 12 maart 2021, kan de doorlooptijd 6 tot misschien wel 14 maanden zijn. Maar het kan ook nog langer duren.

De rechter kan in de beroepsprocedure wel nog een zogenaamde ‘bestuurlijke lus’ toepassen. Als een besluit van een bestuursorgaan een gebrek heeft, kan de rechter het bestuursorgaan de gelegenheid geven om dit gebrek tijdens de beroepsprocedure te herstellen. Door het toepassen van de bestuurlijke lus kan de rechter mogelijk binnen afzienbare termijn een definitieve beslissing nemen.

We verwachten ergens tussen september 2021 en uiterlijk mei 2022 het eindoordeel van de RvS te krijgen. Dan wordt de vergunning onherroepelijk óf niet. Het is afwachten.

“Er is het afgelopen periode hard gewerkt en heel veel onderzoek gedaan. Het projectteam is blij met de definitieve besluiten. Ook zijn we er trots op dat de onafhankelijke commissie MER heeft aangegeven dat de onderzoeken op een zorgvuldige manier zijn gedaan.”

Pim Rooijmans
Projectleider vergunningen voor Eneco en adviseur Duurzame Energie, Pondera Consult

Lees het advies op de site van de Commissie MER

Wachten

Natuurlijk gaan we niet stilzitten. We maken alvast een eerste start met de realisatie. Lees hier meer over het Inkoopstation en over veiligheid. Verder blijven we natuurlijk wel graag in gesprek met alle geïnteresseerden en belanghebbenden. Heb je vragen? Stel ze ons hier.

Zoeken naar de balans
Stilstandvoorziening voor vogels is maatwerk

Deel dit bericht!