8 februari 20211,1 minuten

Uilenveren: Innovatie tegen geluid

Windmolens produceren geluid. Dit komt door de bewegende onderdelen in de turbine en door de rotorbladen die door de wind snijden. Moderne turbines maken veel minder geluid dan oudere turbines. En om het geluid van de bladen te verlagen plaatst Eneco uilenveren op de wieken van de windmolens die vlakbij het intensieve badstrand en bij de brandweerkazerne komen.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Door het draaien van de wieken ontstaat er een luchtwerveling. De uilenveren-technologie is een innovatieve manier om deze luchtwerveling op te delen in veel kleinere wervelingen. Hierdoor kan er wel tot 2 decibel aan geluidsreductie ontstaan. Het geluid dat je daadwerkelijk ervaart hangt er natuurlijk vanaf of je dichtbij of ver van de windturbine staat. We verwachten dat de bezoekers van het intensieve badstrand en de medewerkers bij de brandweer minder geluid ervaren.

De natuur als inspiratie

Het is een gekartelde rand van kunststof langs de rand van de wiek van een windturbine. De toepassing is afgekeken van de natuur. Uilen zijn nachtdieren die met hun bijzondere veren een prooi geruisloos kunnen benaderen. De veertjes doorbreken namelijk de luchtstroom langs hun vleugels. De innovatieve kunststof uilenveren zijn hierop geïnspireerd.

Uilenveren
Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Natuur vogelNatuur beschermen door stilzetten wieken
Extra online vragenuurtje

Deel dit bericht!