16 mei 20221 minuten

Robin Radar geplaatst bij Windpark Maasvlakte 2

De afgelopen weken is aan de noordzijde van Windpark Maasvlakte 2 een vogelradar (Robin Radar) geplaatst en in gebruik genomen. Op dit moment draait de radar op proef en verzamelt data over de vogels in de buurt van het windpark.

Robin vogelradar

De Robin Radar helpt ons om aanvaringen van vogels met de windturbines zo veel mogelijk te beperken. Wanneer het windpark straks operationeel is, detecteert de Robin Radar vogels, zoals grote zwermen trekvogels en lokale meeuwen. Wanneer dat nodig is, kunnen dan de windmolens automatisch stilgezet worden.

Het regelen van de stilstand van windmolens voor vogels door een radar wordt (wereldwijd) nog maar weinig gedaan. Daarom ligt er nog geen kant-en-klaar draaiboek en is het belangrijk om proef te draaien met de Robin Radar.  

Dat we de Robin Radar al inzetten voordat het windpark in gebruik is, helpt ons om:
– data te verzamelen over de voorjaarstrek van trekvogels in dit gebied waardoor we de stilstandvoorziening voor trekvogels beter kunnen inregelen;
– de Robin Radar te trainen door het koppelen van visuele waarnemingen aan radarbeelden. Hierdoor herkent de radar straks de lokale vogels beter, waardoor we de instellingen van de stilstandvoorziening voor lokale vogels goed kunnen instellen. 

Fietspendeldienst
De bouw is in volle gang

Deel dit bericht!