Recreatie op het extensieve Maasvlakte-strand: hoe werkt dat?
In 2022 heeft Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat een windpark gebouwd. Windpark Maasvlakte 2 bestaat uit 22 windturbines, waarvan er 10 op de dijk staan en 12 op het (extensieve) strand, deels in de vloedlijn. In december 2022 is het gebied na de bouw weer opengesteld voor publiek. Recreanten zijn weer van harte welkom op dit deel van het strand, op kiters na. Rondom het windpark kan iedereen weer wandelen, zwemmen, surfen, kayakken enzovoort. De windturbines veranderen de aanblik van dit mooie recreatiegebied, maar wat merkt u hier als recreant nog meer van? We zetten een aantal zaken op een rij:
Onderhoud
Een windpark heeft onderhoud nodig. In deze eerste maanden zal dat meer onderhoud zijn, om dat veel van de turbines nog in testfase zitten. Maar ook na de testfase is er met enige regelmaat onderhoud nodig. Dat betekent dat er soms monteurs met voertuigen naar de turbines zullen rijden. Uiteraard doen zij dat heel voorzichtig en letten ze goed op de bezoekers van het strand. Ook rijden ze zoveel mogelijk dezelfde route: vanuit de 4 duinovergangen langs de route die de minste overlast geeft. Wanneer dat nodig is zetten we een stukje van het strand of de dijk af, rond de plek waar we aan het werk zijn.
Camera’s
Onder de windturbines op het strand hangen camera’s. Deze houden de erosie en zandvorming van het strand rondom de turbine in de gaten, zodat Eneco op tijd weet als er herstel nodig is. Deze camera’s zijn zo ingesteld dat mensen niet herkenbaar in beeld zijn.

Inspectie van windmolens op het strand
Met camera’s monitoren we de erosie en zandvorming rondom de windmolens op het strand. Indien nodig volgt een inspectie ter plekke.
Erosiegaten en stroming
Door de stroming en getijden verandert het zand rondom de windturbines op het strand continu. We houden dit nauwlettend in de gaten en herstellen geulen of gaten wanneer dit nodig is. Daarom kan het gebeuren dat een stuk strand rondom een turbine tijdelijk wordt afgezet.
Geluid en schaduw
Door het draaien van de wieken ontstaat er een luchtwerveling die geluid maakt. Om het geluid aan de kant van het badstrand te beperken, hebben we op de twee meest zuidelijke windturbines op het strand uilenveren geplaatst. Dit is een gekartelde rand van kunststof die langs de rand van de wieken is aangebracht. De uilenveren-technologie is een innovatieve manier om de luchtwerveling op te delen in veel kleinere wervelingen. Dit kan het geluid met wel 2 decibel verminderen.
Wanneer de zon schijnt, geven de draaiende wieken een bewegende schaduw. We noemen dat slagschaduw. Doordat de zon draait, verschuift de schaduw langzaam over de grond.
Bouw van locatie voor voertuigen
Voor het onderhoud van Windpark Maasvlakte 2 zijn grote strandvoertuigen nodig. In de duinen, dichtbij P1, bouwt Eneco in 2023 (waarschijnlijk in het najaar) een loods voor die voertuigen. We zullen de overlast van de bouw tot een minimum beperken.
IJsvorming op de turbines
Hoewel we er in deze tijd van het jaar niet mee te maken hebben, is ijsvorming op de turbines iets om rekening mee te houden in de winter. Het komt niet vaak voor, maximaal 3 tot 7 dagen per jaar, maar bij bepaalde temperaturen, wind, neerslag en luchtvochtigheid kan zich een laag ijs op de wieken van de turbine vormen. Op elke turbine zit een detectiesysteem dat ervoor zorgt dat de turbines bij ijsvorming worden uitgeschakeld. Zo kan het ijs niet rondgeslingerd worden. Toch is het in geval van ijsvorming verstandig om niet onder de turbines door te lopen
Tags: Duurzaam, Energietransitie, Inkoopstation, Locatie, Video